Schulddienstverlening

Voor de eerste keer hebben vier Twentse rekenkamers (Almelo, Borne, Enschede, Hengelo) gezamenlijk onderzoek gedaan. Het onderzoek richtte zich op het schulddienstverleningsbeleid in de gemeentes Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal en de uitvoering door de Stadsbank Oost-Nederland. De rekenkamers concludeerden dat het gemeenteraadsleden ontbreekt aan informatie waarmee zij de resultaten van de Stadsbank kunnen beoordelen. De raad ontvangt weliswaar bedrijfsvoeringsinformatie, maar die geeft geen inzicht in de mate waarin mensen met schulden financieel zelfredzamer worden en blijvend schuldenvrij zijn. Ook het “dubbele-petten-probleem”, de wethouders die zowel portefeuillehouder schulddienstverlening zijn, als in het bestuur van de Stadsbank zitten, vormt een belemmering in de informatieoverdracht aan de gemeenteraad.


Daarnaast concluderen de rekenkamers dat door de beperkte financiele en beleidsmatige ruimte van de Stadsbank een deel van de inwoners met schulden tussen wal en schip valt. Om de geconstateerde problemen op te lossen, doen de rekenkamers een aantal aanbevelingen. Zo adviseren zij bijvoorbeeld om de Stadsbank, met alle deskundigheid in huis, meer beleidsruimte te geven, vrijwilligers meer en betere ondersteuning te bieden en meer zicht te krijgen op de omvang van de schuldenproblematiek en de bereikbaarheid van inwoners met schulden.
Het eindrapport met conclusies en aanbevelingen van de vier gezamenlijke rekenkamers is hieronder te downloaden. Daarnaast heeft de rekenkamercommissie Enschede specifiek voor Enschede een aantal aanvullende aanbevelingen gedaan, die tevens hieronder te downloaden zijn. Na de publicatie van de rapporten heeft het college een reactie op de aanbevelingen gegeven. Die reactie is tevens hieronder te downloaden.

Bijlagen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.