Het zijn de mensen die het doen!

Wat ooit begon in samenspraak met buurtjes via het concept “Samen varen – samen klaren” is dit uitgegroeid tot een stedelijk project.. Maar is het nog steeds beheersbaar of staat het ver van de inwoners af?

De beweging die in straten op gang was gekomen, stamt uit een periode dat men elkaar nog kende, men om elkaar gaf en begrip had voor een ander zijn idee en inzet. Door de maatschappelijke ontwikkelingen waarbij de overheid vond dat ze regisseur moesten worden, is ook het kleinschalige weggehaald.

Het project kreeg de naam “Buurt aan zet“. Dat betekende dat er een klein geldbedrag beschikbaar was om met de gezamenlijke buurtjes een verbetering in de straat door te voeren. Hiermee werd ook een administratie in het leven geroepen en bovenal veel overlegmomenten. Onder de noemer betrokkenheid, draagvlak en participatie.

Alle initiatieven moesten eerst uitgebreid besproken worden en van de initiatief nemers werd het geduld aardig op de proef gesteld.

Als je kijkt naar de projecten die de laatste jaren hadden moeten bloeien in het domein welzijn en participatie kun je de conclusie trekken dat het niet altijd stedelijk kan.

Liberaal053 is voorstander van het terugbrengen naar de kleinschaligheid, dit is te realiseren door het koppelen van de buurt (postcode gebied) aan een verantwoordelijke ambtenaar. Deze ambtenaar is de vraagbaak, oplosser en budgetverantwoordelijke van de buurt. Hij/zij kent de buurt en haar bewoners. Is bereikbaar, aanspreekbaar en zit met vijf contactpersonen wekelijks op het spreekuur in de buurt.

De vijfcontactpersonen?

De wijkagent, de ambtenaar, de woningbouwstichting, de welzijnswerker en de vertegenwoordiger van de buurt (wijkorgaan).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.